BioBank AS

H897 Pelsfarge D-lokus (MLPH) 3

Bakgrunnsinformasjon

De siste tiårene har mange vitenskapelige publikasjoner beskrevet de genetiske prinsippene bak pelsfarge og pelsvariasjon. Farge og pelsvariasjon påvirkes av mange arvelige faktorer. DNA-testene baseres på fysiologiske effekter i kroppen, som at produksjon og distribusjon av pigment fører til mange variasjoner i pelsfarge. I mange tilfeller kan pelsfargen til et dyr kun bestemmes ved å bruke DNA-tester. Fortynningsgenet (MLPH) påvirker fordelingen av melanin-holdige celler og dermed pelsens fargeintensitet. Dette genet kalles også D-lokus og gir en fortynnet og lysere pelsfarge. I tillegg til å påvirke pelsfargen blir også nesefargen fortynnet, og øynene får en lysere farge (amber/rav).

Denne varianten kalles d3 for å skille den fra den tidligere kjente d-varianten som nå kalles d1 and d2. d3 allelet har blitt funnet i lav frekvens hos mange hunderaser, ulver og ulvehybrider. Canids der d3 allelet bidro med fortynnet grå farge fenotype var alle heterozygote d1/d3 eller homozygote d3. Hunder som ikke hadde fortynnet (non-dilute) pelsfarge hadde minst et eller to D alleler.

Testspesifikk informasjon

-

Alder

De fleste pelsfarger og pelstyper er vanligvis synlige rett etter fødsel.

Svartid

Svartiden er avhengig av mange faktorer, for eksempel tiden det tar å få prøven til laboratoriet, testmetoden og om alle analysene kjøres på en lab eller må sendes videre til en partnerlab eller patenteier.

Svartiden på analyser hos våre laboratorier (VHL, VHP eller Certagen) er normalt 10 arbeidsdager etter ankomst av prøven. Svartiden på analyser som må sendes til partnerlaboratorier eller patenteiere er minst 20 arbeidsdager etter at vi mottar prøven. 20 dager er et estimat fordi tiden det tar å sende prøven til partnerlaboratorier kan variere avhengig av postgangen i de forskjellige landene.

Vær oppmerksom
Noen ganger må prøven din kjøres flere ganger. Vi kaller dette en retest. I disse tilfellene vil selvfølgelig svartiden bli forlenget.

Lokalisasjon av sykdommen eller genetisk trekk

Genetiske faktorer som påvirker farger og pelstype er som regel synlig på utsiden av individet. Mange faktorer kan være gjemt av individuell variasjon forårsaket av ytre påvirkning.

Aktuelle raser

Denne DNA-testen er tilgjengelig for følgende raser: Chihuahua, Italiensk mynde, Mudi, Pekingeser, Puli, Shetland sheepdog (sheltie), Shih tzu, Tibetansk mastiff, Yorkshire terrier. Ytterligere informasjon er tilgjengelig under "ofte stilte spørsmål" (FAQ).

Prøvemateriale

Testmateriale som kan benyttes: EDTA-blod, heparin-blod, svaberprøve, sæd, hår og vevsprøve (biopsi). Kontakt Van Haeringen Laboratorium hvis du vil sende annet materiale enn det som er oppført.

Resultatet

Pelsfarge baseres på mange genetiske faktorer. Du vil få et svar per faktor.

Arvegang

Ulike genetiske faktorer som påvirker pelsfargen og pelstypen, nedarves på en dominant eller recessiv måte. Farger påvirkes av en rekke genetiske faktorer.

Alvorlighetsgrad av sykdommen

Faktorer som har effekt på farge og pelstype, er vanligvis ikke knyttet til sykdom.

Kode H897

Pelsfarge D-lokus (MLPH) 3

kr 496,08 (Inkl. 25% MVA)
kr 396,86 (Ekskl. MVA)
Antall