BioBank AS

H847 Pelsfarge D-lokus forbedret (MLPH)

Bakgrunnsinformasjon

De siste tiårene har mange vitenskapelige publikasjoner beskrevet de genetiske prinsippene bak pelsfarge og pelsvariasjon. Farge og pelsvariasjon påvirkes av mange arvelige faktorer. DNA-testene baseres på fysiologiske effekter i kroppen, som at produksjon og distribusjon av pigment fører til mange variasjoner i pelsfarge. Pelsfargen til et dyr kan i mange tilfeller kun bli bestemt ved hjelp av DNA-tester.

Fortynning-genet (dilute, MLPH-genet) påvirker fargeintensiteten på pelsen gjennom å påvirke mengde pigment i hårstråene. Dette genet kalles også D-lokus og gir en fortynnet og lysere pelsfarge. I tillegg til å påvirke pelsfargen blir også nesefargen fortynnet, og øynene får en lysere farge (amber/rav). Testen "Pelsfarge D-lokus (MLPH) forbedret" (H847) identifiserer den genetiske statusen til D-lokus. D-lokuset har to varianter (alleler). D-allelet er dominant og har ingen påvirkning på pelsfargen. Hunden får kun lysere pelsfarge hvis den har to kopier av det recessive d-allelet. Svart fortynnes til grå som også kalles blå eller gråblå (charcoal). Pelsfargen varierer fra sølvgrå til nesten svart, men alle har blå nesefarge. Sjokolade/brun/lever lysnes til lilac/lys tan/isabella. Nesefargen varierer mellom rosa, lever og isabella. Rød/gul/krem lysnes til champagne. Hos noen raser finnes det uidentifiserte mutasjoner som gir lysere pelsfarge. Disse uidentifiserte mutasjonene finnes hos dobermann, fransk bulldog, italiensk mynde, chow-chow og shar pei.

Testspesifikk informasjon

Denne testen er også inkludert i en kombinasjonspakke.

To merker blitt utviklet siden 2015. CombiGen® henvender seg hovedsakelig til veterinærer, mens CombiBreed® retter seg først og fremst mot oppdrettere og/eller eiere.
Detaljert informasjon om pelsfarge og pelsvariasjon finner du på www.combibreed.com.

Alder

De fleste pelsfarger og pelstyper er vanligvis synlige rett etter fødsel.

Svartid

Svartiden er avhengig av mange faktorer, for eksempel tiden det tar å få prøven til laboratoriet, testmetoden og om alle analysene kjøres på en lab eller må sendes videre til en partnerlab eller patenteier.

Svartiden på analyser hos våre laboratorier (VHL, VHP eller Certagen) er normalt 10 arbeidsdager etter ankomst av prøven. Svartiden på analyser som må sendes til partnerlaboratorier eller patenteiere er minst 20 arbeidsdager etter at vi mottar prøven. 20 dager er et estimat fordi tiden det tar å sende prøven til partnerlaboratorier kan variere avhengig av postgangen i de forskjellige landene.

Vær oppmerksom
Noen ganger må prøven din kjøres flere ganger. Vi kaller dette en retest. I disse tilfellene vil selvfølgelig svartiden bli forlenget.

Lokalisasjon av sykdommen eller genetisk trekk

Genetiske faktorer som påvirker farger og pelstype er som regel synlig på utsiden av individet. Mange faktorer kan være gjemt av individuell variasjon forårsaket av ytre påvirkning.

Aktuelle raser

Prøver fra alle raser er tillatt for denne testen.

Prøvemateriale

Testmateriale som kan benyttes: EDTA-blod, heparin-blod, svaberprøve, sæd, hår og vevsprøve (biopsi). Ta kontakt med Van Haeringen Laboratorium hvis du vil sende annet materiale enn det som er oppført.

Resultatet

Pelsfarge baseres på mange genetiske faktorer. Du vil få et svar per faktor.

Arvegang

Ulike genetiske faktorer som påvirker pelsfargen og pelstypen, nedarves på en dominant eller recessiv måte. Farger påvirkes av en rekke genetiske faktorer.

Alvorlighetsgrad av sykdommen

Faktorer som har effekt på farge og pelstype, er vanligvis ikke knyttet til sykdom.

Kode H847

Pelsfarge D-lokus forbedret (MLPH)

kr 496,08 (Inkl. 25% MVA)
kr 396,86 (Ekskl. MVA)
Antall