BioBank AS

H312 Craniomandibular Osteopathy (CMO)

Bakgrunnsinformasjon

Craniomandibular osteopathy (CMO) er en sykdom som forekommer hos Cairn terrier, Skotsk terrier og West highland white terrier, men sjelden hos andre hunderaser. Sykdommen påvirker formen og funksjonen til bein i hodeskallen (bulla tympanica) og underkjeven (mandibula). Det oppdages vanligvis ved 4-7 måneders alder på grunn av problemer med tygging og spising. Underkjeven blir bilateralt fortykket og flere bein blir så store og ømme at munnen ikke kan åpnes fullstendig. En mutasjon som forårsaker CMO har blitt identifisert og denne nedarves dominant, men med varierende penetrans. I den første studien hadde mer enn 57 % av homozygote hunder sykdommen. Hunder med to sykdomsalleler klassifiseres derfor som å ha høy risiko for å utvikle CMO. Hunder som er heterozygote for mutasjon kan også utvikle kliniske symptomer, og disse klassifiseres med lav risiko.

Testspesifikk informasjon

-

Alder

Symptomene utvikles i ung alder. Innen få timer, til maksimalt noen uker etter fødselen, vil de karakteristiske symptomene på denne gendefekten bli synlig.

Svartid

Svartiden er avhengig av mange faktorer, for eksempel tiden det tar å få prøven til laboratoriet, testmetoden og om alle analysene kjøres på en lab eller må sendes videre til en partnerlab eller patenteier.

Svartiden på analyser hos våre laboratorier (VHL, VHP eller Certagen) er normalt 10 arbeidsdager etter ankomst av prøven. Svartiden på analyser som må sendes til partnerlaboratorier eller patenteiere er minst 20 arbeidsdager etter at vi mottar prøven. 20 dager er et estimat fordi tiden det tar å sende prøven til partnerlaboratorier kan variere avhengig av postgangen i de forskjellige landene.

Vær oppmerksom
Noen ganger må prøven din kjøres flere ganger. Vi kaller dette en retest. I disse tilfellene vil selvfølgelig svartiden bli forlenget.

Lokalisasjon av sykdommen

Sykdommen er tilstede i hele kroppen men affiserer i hovedsak de indre organer som tarm, mage, lever og nyrer. Hunder med denne sykdommen vil også ha nedsatt truerefleks.

Aktuelle raser

Denne DNA-testen er tilgjengelig for følgende raser: Amerikansk staffordshireterrier (amstaff), Cairn terrier, Skotsk terrier, Sky terrier, West highland white terrier. Ytterligere informasjon er tilgjengelig under "ofte stilte spørsmål" (FAQ).

Prøvemateriale

Testmateriale som kan benyttes: EDTA-blod, heparin-blod, svaberprøve, sæd, hår og vevsprøve (biopsi). Ta kontakt med Van Haeringen Laboratorium hvis du vil sende annet materiale enn det som er oppført.

Resultatet

Hvis dyret er klassifisert som "fri", har det to friske alleler. Dyret vil ikke bli syk. Det vil ikke spre sykdommen i populasjonen.

Et dyr kan være bærer og vil da ha et friskt allel og et sykdomsallel. Bærere blir ikke syke selv. De vil ikke produsere syke avkom dersom de parres med et individ klassifisert som fri. Hvis bærer brukes i avl vil 50 % av avkommene få et sykt allel. Bærere vil også bli syke.

Et dyr kan være affisert og vil da ha to sykdomsalleler. Hvis et affisert individ blir brukt i avl, vil alle avkom få et eksemplar av det syke allelet. Affiserte vil også bli syke.

Arvegang

Mutasjonen har en autosomal, dominant arvegang. Dette betyr at en hund kan være 'fri' for sykdommen (homozygot normal), 'affisert' (homozygot affisert) eller 'bærer' (heterozygot affisert). Både bærere og affiserte individer vil få symptomer fra mutasjonen.

Alvorlighetsgrad av sykdommen

-

Kode H312

Craniomandibular Osteopathy (CMO)

kr 559,70 (Inkl. 25% MVA)
kr 447,76 (Ekskl. MVA)
Antall