BioBank AS

P385 Okulær squamous cell carcinoma (SCC)

Bakgrunnsinformasjon

Okulær squamous cell carcinoma (SCC) er den vanligste øye-tumoren hos hest. SCC er en langsomt voksende kreft i hud og slimhinner. Vanligvis er det tredje øyelokket (nictitating membran), nesehulen (nasal canthus), limbus (der hornhinnen møter sclera) og øyelokk påvirket. Hester med mindre pigment i huden rundt øynene (med hvite eller rosa øyelokk) har større risiko for å utvikle SCC på øyelokkene enn hester med pigment rundt øynene. Videre ser hester med en kastanjebasert pelsfarge ut til å ha høyere risiko. <0 /> <0 /> Prognosen for okulær SCC avhenger av flere faktorer, inkludert plassering og størrelse på svulsten. Når en svulst identifiseres tidlig, er det stor sjanse for at hesten blir behandlet slik at han eller hun kan beholde øyet. For hester med en omfattende svulst kan det være nødvendig å fjerne øyet for å fullstendig fjerne svulsten. Når en svulst allerede har invadert det underliggende beinet, er prognosen for livet dårlig.

Testspesifikk informasjon

-

Alder

Svartid

Svartiden er avhengig av mange faktorer, for eksempel tiden det tar å få prøven til laboratoriet, testmetoden og om alle analysene kjøres på en lab eller må sendes videre til en partnerlab eller patenteier.

Svartiden på analyser hos våre laboratorier (VHL, VHP eller Certagen) er normalt 10 arbeidsdager etter ankomst av prøven. Svartiden på analyser som må sendes til partnerlaboratorier eller patenteiere er minst 20 arbeidsdager etter at vi mottar prøven. 20 dager er et estimat fordi tiden det tar å sende prøven til partnerlaboratorier kan variere avhengig av postgangen i de forskjellige landene.

Vær oppmerksom
Noen ganger må prøven din kjøres flere ganger. Vi kaller dette en retest. I disse tilfellene vil selvfølgelig svartiden bli forlenget.

Lokalisasjon av sykdommen eller genetisk trekk

Denne sykdommer påvirker hovedsakelig synet og kan føre til blindhet.

Aktuelle raser

Denne DNA-testen er tilgjengelig for følgende raser: Belgisk, Haflinger, Percheron. Ytterligere informasjon er tilgjengelig under "ofte stilte spørsmål" (FAQ).

Prøvemateriale

Testmateriale som kan benyttes: heparin-blod, EDTA-blod, svaberprøve, sæd og vevsprøve (biopsi) og hår. Please contact Dr. Van Haeringen Laboratorium if you wish to submit other material as listed.

Resultatet

Hvis dyret er klassifisert som "fri", har det to friske alleler. Dyret vil ikke bli syk. Dyret kan ikke spre sykdomsalleler i populasjonen dersom det blir brukt i avl.

Et dyr som blir klassifisert som "bærer" har et friskt og et sykt allel. Bærere blir ikke syke selv. De vil ikke produsere syke avkom dersom de parres med et individ klassifisert som fri. Hvis bærer brukes i avl vil 50 % av avkommene få et sykt allel. Bærere vil ikke bli syke.

Et dyr som er klassifisert som "affisert" har to syke alleler. Hvis et affisert individ blir brukt i avl, vil alle avkom få et eksemplar av det syke allelet. Dyr som er klassifisert som affisert kan bli syke.

Arvegang

Mutasjonen har en autosomal, recessive arvegang. Dette betyr at et individ kan være "fri" for sykdommen (homozygot, to normale alleler), "affisert" (homozygot, to syke alleler) eller "bærer (et normalt og et sykt allell, heterozygot).

Bærere kan spre mutasjonen i populasjonen uten å være syke selv. Det er derfor viktig å finne bærerene (heterozygot), slik at de parres med de hundene som er fri, det vil si homozygot for det friske allelet. Frekvensen på det sykdomsfremkallende allelet vil gå ned hvis bærer parres mot fri. Bærere må brukes videre i avl for å beholde den genetiske variasjon i populasjonen.

Alvorlighetsgrad av sykdommen

-

Kode P385

Okulær squamous cell carcinoma (SCC)

kr 496,08 (Inkl. 25% MVA)
kr 396,86 (Ekskl. MVA)
Antall